Overheidsinstanties Saudi-Arabië doelwit van grootschalige computeraanval

Saudi-Arabië is de afgelopen twee weken doelwit geweest van een grootschalige computeraanval. Dat meldt Bloomberg. Volgens bronnen van het medium zijn meerdere overheidsinstanties getroffen. Onder meer het computersysteem dat de burgerluchtvaart in het land regelt zou doelwit zijn geweest.

Bloomberg schrijft dat duizenden computers van de burgerluchtvaartautoriteit onbruikbaar zijn geworden. Het werk zou daardoor meerdere dagen hebben stilgelegen en belangrijke informatie zou gewist zijn. Tegen Bloomberg zegt de autoriteit dat alleen de administratie getroffen is. De luchtvaartactiviteiten zelf zouden er geen last van hebben ondervonden.

Volgens de bronnen van Bloomberg wijzen de eerste sporen op een aanval vanuit Iran. Maar eventuele aanwijzingen in die richting hoeven niet te betekenen dat de aanval daadwerkelijk door dat land is uitgevoerd. Andere aanvallers zouden het kunnen laten lijken alsof de aanval uit Iran afkomstig is.

Iran is eerder zelf het doelwit geweest van een computerworm die Stuxnet wordt genoemd. Die zou door de Verenigde Staten en Israël zijn ontwikkeld om het nucleaire programma van het land te dwarsbomen.

Het motief van de aanval zou te maken hebben met de atoomdeal tussen de Verenigde Staten en Iran. De aankomende president van de Verenigde Staten, Donald Trump, heeft zich tijdens zijn campagne fel uitgesproken tegen de nucleaire deal met Iran. Degene die achter deze aanval zit weet dat de aanval gevolgen gaat hebben voor de afspraken tussen beide landen, zegt een deskundige tegen Bloomberg.