Razer stelt lancering van Nabu smartband uit om ‘Fitbit-achtige problemen’ te voorkomen


Tijdens het CES begin dit jaar ging Razer naar huis met de ‘People’s Choice Award’ voor zijn Nabu Wearable. Deze slimme band zou aan het eind van maart verschijnen, maar volgens verschillende berichten loopt deze planning vertraging op en komt de band pas in mei of juni uit. Fitbit’s recente problemen rondom huidirritatie zouden hier een rol in spelen.

Dat blijkt uit berichten van verschillende ontwikkelaars die een e-mail hebben ontvangen omtrent het oponthoud. Volgens de email is Razer in gesprek met medische professionals en doorloopt het bedrijf strenge testen om er zeker van te zijn dat Nabu volledig hyperallogeen is voordat de slimme band in handen komt van consumenten.

Dit is duidelijk een reactie op Fitbit’s problemen rondom zijn Force fitness tracker. Een deel van de gebruikers bleek last te krijgen van agressieve uitslag door het dragen van de armband, waardoor Fitbit noodgedwongen de Force uit de schappen moest halen en gebruikers hun aankoop terug moest laten sturen.

Of Razer gewoon de beste wearable wilt ontwikkelen of dat de vertraging komt doordat het bedrijf vergelijkbare problemen wilt voorkomen is niet eens zo relevant. Wat wel vragen oproept is het productieproces van wearables. Blijkbaar zijn strenge testen op allergieën en huidreacties geen standaard onderdeel van de ontwikkelings- en testfases van veel wearables die op de markt verschijnen. Zou dit, naar aanleiding van Fitbit’s horrorscenario, juist geen vereiste moeten zijn in het voordeel van zowel de consument als de producent?