Robotspieren helpen mensen om rechtop te staan tijdens fysiotherapie

Fysiotherapeuten in Zwitserland krijgen een nieuw hulpmiddel om hun patiënten te behandelen: een compact robotisch exoskelet. Onderzoekers uit het land hebben namelijk zachte robotische pakken gemaakt met kunstmatige spieren, schrijft TechCrunch.

De spieren zijn ontwikkeld door het Reconfigurable Robotics Lab. Ze zijn zacht en gemakkelijk aan te passen, zodat ze precies passen.

De langwerpige kunstspieren worden van elastisch materiaal gemaakt. Dankzij een luchtpompje – dat nu nog niet klein genoeg is om te dragen – kan de spier opgerekt en gebogen worden, waardoor de bewegingen heel precies te controleren zijn.

Spieren

Riem

Om een patiënt te helpen, moet deze uiteindelijk een riem dragen met daarop een aantal spieren. Deze zijn zo gerangschikt dat ze over de onderrug heengaan. Met de riem wordt volgens de onderzoekers ondersteuning geboden aan de romp van de drager. Tijdens de fysiotherapiebehandelingen worden de patiënten door de riem rechtop gehouden, zodat ze hun oefeningen kunnen doen. Daarnaast beweegt het mee met hun bewegingen.

Het team werkt samen met fysiotherapeuten van de University Hospital of Lausanne, vertelt Matthew Robertson, één van de onderzoekers. In dat ziekenhuis worden slachtoffers met een beroerte behandeld, en dat zijn natuurlijk mensen die later baat kunnen hebben bij de nieuwe technieken.

Het onderzoek van het team is gepubliceerd in Nature, maar alle details zijn daarbij vrij beschikbaar gemaakt. Iedereen kan daardoor het ontwerp van de hardware en alle software downloaden en gebruiken.