Sport en technologie

Rush

No2
“In de Formule 1 verbaast niemand zich meer over de enorme hoeveelheid technologie en de wijze waarop dit vaak een doorslaggevende rol in de sport speelt.”
Schermafbeelding 2015-06-29 om 15.20.20Schermafbeelding-2015-06-29-om-15.19.16Schermafbeelding 2015-06-29 om 15.20.41

In mijn functie als techblogger heb ik de afgelopen jaren al heel wat wearables en sportgadgets mogen uitproberen. Dat begon in 2011 met een Fitbit: Een compacte stappenteller die je gewoon in je zak kon stoppen om zo je dagelijkse dosis stappen bij te houden. Al gauw waren ik en een aantal van mijn vrienden verslaafd: We pochten onderling met onze highscores en waren niet te beroerd om onze inspanningen aan het eind van de dag nog wat extra op te hogen door nog even 10 keer de trap op en neer te lopen. Amsterdammers hadden een klein voordeel: Bruggetjes over de grachten worden door veel wearables geregistreerd als hoogteverschil, en leveren dus extra (trap)punten op. De eerste wearables en fitness apps zoals Nike+ en Runkeeper bewezen dat er vruchtbare bodem is voor het bijhouden van persoonlijke sportdata. Hoe meer gamification elementen en persoonlijke dashboards een app rijk is, hoe leuker het tracken van je data wordt. Het bewoog mij er twee jaar geleden zelfs toe om te beginnen met hardlopen, alleen maar omdat Nike het verbeteren van je persoonlijke records zo enorm verslavend maakt. In de topsport zijn wearables en sensoren inmiddels gemeengoed. Louis van Gaal rustte het Nederlands elftal uit met slaap-, hartslag- en snelheidssensoren om beter inzicht te krijgen in de individuele prestaties van spelers en IBM plaatste sensoren en camera’s om alle centre courts op Wimbledon om zo de winkansen van toptennisers te bepalen op basis van het set- en serviceverloop. In de Formule 1 verbaast niemand zich over de enorme hoeveelheid technologie en sensoren op en om auto’s en coureurs, en de wijze waarop dit vaak een doorslaggevende rol speelt in de sport. Het moment dat ook amateursporters de beschikking krijgen over de mogelijkheden waarmee de pro’s zich nu omringen is steeds dichterbij. En daarom in deze editie van Rush magazine uitgebreid aandacht voor de ‘atleet van de toekomst’ en de wijze waarop wearables en technologie onze sportieve prestaties meer en meer beïnvloeden.

Marjolijn Kamphuis
Hoofdredacteur Rush Magazine

“Technologie kan de ontwikkeling en prestaties van sporters naar een hoger niveau tillen en de trainer zelfs compleet vervangen”

Stacey Burr - Adidas