Samsung laat gebruikers de fysieke Bixby-knop uitschakelen

Om zijn virtuele assistent Bixby te promoten, zijn de Galaxy S8 en Galaxy Note 8 van Samsung voorzien van een fysieke knop. Door daarop te drukken, kom je als gebruiker direct bij Bixby Home uit, het homescreen van de slimme assistent. Handig als je Bixby vaak gebruikt, minder handig als je er eigenlijks niet mee doet.

Sterker nog: de fysieke knop zit vlak onder de volumeknoppen, waardoor een ‘misdruk’ al snel plaatsvindt. Appmakers sprongen daar snel op in. Zij maakten apps waarmee je met de knop een app naar keuze kunt openen, of de knop helemaal kunt uitschakelen.

Daar was Samsung niet zo blij mee. Het bedrijf stuurde updates naar zijn apparaten waardoor de knop niet langer gebruikt kon worden om andere apps te lanceren. Toch erkent het bedrijf nu dat de Bixby-knop soms eerder een last dan een lust kan zijn. Vanaf vandaag is het namelijk mogelijk om de Bixby-knop uit te schakelen, ontdekte Sammobile. De update wordt nu langzaam uitgerold.

De knop uitschakelen kan via de instellingen voor Bixby. Een druk op de knop zorgt er dan niet langer voor dat Bixby Home opent. Dit scherm verdwijnt niet helemaal van je telefoon. Je kunt Bixby Home nog steeds bereiken door vanaf je homescreen naar links te swipen.

Ook de spraakassistent Bixby Voice blijft beschikbaar, als je die hebt ingeschakeld. Je kunt Bixby Voice blijven bereiken door de Bixby-knop langer ingedrukt te houden.

Toegeven

Met de update lijkt Samsung toe te geven dat de Bixby-knop soms gewoon in de weg zit. Dat kun je opvatten als vrij pijnlijk: de knop is immers bedoeld om de slimme assistent te promoten en toegankelijk te maken.

Gebruikers die de mogelijkheid nu uitschakelen, zitten dan met een fysieke knop die nergens voor dient. Het is met deze update namelijk nog steeds niet mogelijk om de knop te gebruiken om een andere app te openen.