Slechts 39% van de Amerikanen heeft wachtwoorden aangepast na Heartbleed bug

Verrassend weinig Amerikanen hebben hun wachtwoord gewijzigd na de onthullingen over het Heartbleed-lek dat een groot deel van de websites onveilig maakt. Minder dan de helft van de Amerikanen heeft tot nu toe zijn of haar wachtwoord gewijzigd, blijkt uit een onderzoek.

Het lek zou bestaan op meer dan een half miljoen websites, inclusief grote websites zoals Yahoo en Google. Volgens het Pew Research Center heeft nog maar 39 procent van de gebruikers stappen genomen om zichzelf beter te beveiligen, zoals het veranderen van hun wachtwoord of het verwijderen van accounts.

Gebruikers kunnen natuurlijk geen actie ondernemen tegen problemen waar ze geen weet van hebben. Hoewel het Heartbleed-lek veel media-aandacht heeft gehad blijkt uit een enquete onder 1501 volwassenen dat maar 64 procent had gehoord van het lek. Toen werd gevraagd hoeveel zorgen mensen zich maken over het lek werden de cijfers zelfs nog minder. Slechts een derde van de deelnemers gelooft dat zijn of haar persoonlijke data in het gevaar is gebracht en maar zes procent denkt dat data van hen is gestolen.

De vraag naar wachtwoorddiensten groeit sterk nu steeds meer mensen hun digitale veiligheid serieus nemen. Toch blijkt uit het onderzoek dat er nog grote stappen gezet moeten worden om mensen zich daar meer bewust van te maken. Pew voegde nog aan het onderzoek toe dat minder mensen gehoord hadden over het Heartbleed-lek dan over de situatie in Ukraïne of de onthullingen van Edward Snowden.