Quitbit: de eerste slimme aansteker die jou helpt stoppen met roken

Al meerder keren geprobeerd te stoppen met roken, alle mogelijke hulpmiddelen al ingezet maar niets lijkt te werken? Misschien is de Quitbit dan een uitkomst. Deze slimme aansteker helpt jou van je verslaving af!

De Quitbit is in eerste instantie een gewone aansteker; niet echt een gadget om van je verslaving af te komen zou je zeggen. Maar niets is minder waar: het apparaat is namelijk via internet verbonden en houdt – net als een fitness tracker – precies jouw dagelijkse patronen bij. In dit geval niet het aantal stappen dat je hebt gezet of het aantal calorieën dat je hebt verbrand, maar het aantal sigaretten die je gerookt.

Of je nou van plan bent om te stoppen of niet; de aansteker houdt precies bij hoeveel sigaretten je die dag al hebt aangestoken en geeft de data overzichtelijk weer in een bijbehorende app. Vrij confronterend en deprimerend misschien, maar dat is ook precies de bedoeling van het apparaat. Zo ben je misschien toch eerder geneigd om er niet nóg eentje op te steken.

Naast confronteren moet het apparaat gebruikers ook motiveren om te stoppen. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld een plan invoeren om het aantal sigaretten per dag af te bouwen, en kan het apparaat aangeven hoeveel geld ze hiermee besparen op den duur!

Ook toont de slimme aansteker wanneer je voor het laatst een sigaret hebt gerookt, hoeveel pakjes je in een bepaalde periode heb ‘geconsumeerd’ en kunnen gebruikers ook aangeven wanneer ze een sigaret hebben gedeeld met een vriend of iemand anders zijn sigaret hebben aangestoken met de aansteker.

De Quitbit is bedacht door twee vrienden die op zoek waren naar een manier om bij te houden hoe hun stop-proces verliep. Co-founder Ata Ghofrani vertelt aan Mashable: “Kuji and I were both smokers and met while in grad school together at Brown. I was trying to quit when he asked how much I smoked, and I realized there wasn’t a really good way to keep track.”

Schermafbeelding 2014-05-14 om 13.26.33

De Quitbit is nu te vinden op het crowdfundingplatform Kickstarter, waar de twee $50,000 in hopen te zamelen voor de verdere ontwikkeling van het apparaat. Hoewel er meerder applicaties bestaan om rokers te helpen met stoppen, is dit de eerste oplossing die gebruik maakt van hardware. “We wanted a piece of hardware to automatically monitor how much you’re smoking, without having to manually enter that information within the app,” vertelt Ghofrani.

Hoewel iedereen zelf moet bepalen of hij wilt stoppen met roken of niet, kan de Quitbit je misschien wel onbewust op de goede weg helpen. In dat opzichte werkt het net als de Fitbit, veel mensen dragen deze activity tracker niet zozeer om af te vallen, maar meer als reminder om actief te blijven.