Storing bij de politie; agenten kunnen geen boetes meer uitschrijven

Bij de politie is sprake van een grote storing, bevestigt een politiewoordvoerder na berichtgeving het AD. Het is daardoor niet mogelijk voor agenten om in te loggen op hun computers en het digitale systeem waarmee boetes worden uitgeschreven.

Door de internetverstoring zijn diverse applicaties van de politie niet bereikbaar. Daaronder vallen telewerken en MEOS, een app op de telefoon van agenten waarmee bekeuringen worden uitgeschreven. Met de MEOS-app is het ook mogelijk om persoonsgegevens te controleren en kentekengegevens op te vragen. “We zijn niet gehackt”, verduidelijkt de politiewoordvoerder.

“Het gaat om een probleem binnen onze eigen systemen. De oorzaak is nog niet bekend, dus we kunnen nog niet zeggen hoe lang dit gaat duren.” Dit betekent echter niet dat er helemaal geen bonnen uitgeschreven kunnen worden. “Dat kan alleen digitaal niet”, aldus de woordvoerder. Agenten zijn daarom aangewezen op pen en papier. Tegenover het AD melden agenten echter dat ze geen beschikking meer hebben over de papieren bonnen.

Ransomware

Volgens de woordvoerder is de oorzaak van de storing een technisch probleem binnen de eigen systemen. De storing komt echter op een vervelend moment. De politie heeft als voorzorgsmaatregel voor de wereldwijde ransomware-aanval van gisteren de eigen systemen beveiligd. Daardoor werkt onder meer de website politie.nl niet goed. Als gevolg komen digitale aangiftes later binnen.