Wil je beter slapen? Volgens deze professor kun je beter geen smartphone gebruiken

Professor Paul Gringras van het Evelina Children’s Hospital in London laat aan BBC News weten dat elektronicafabrikanten van bijvoorbeeld smartphones, tablets en e-readers ervoor moeten zorgen dat de apparaten een speciale functie krijgen die ervoor zorgt dat mensen niet uit hun slaap worden gehouden.

In een onderzoek dat hij deed naar de werking van het licht dat onze gadgets uitstralen, bleek dat onze gadgets steeds groter zijn, meer contrast tussen donker en licht tonen en steeds feller en blauwer licht uitstralen.

Als het donker wordt produceert het lichaam het slaaphormoon genaamd Melatonine, dat ons helpt om in te slaap te vallen. Bepaald groen en blauw licht beïnvloed dit systeem en zorgt er echter voor dat het tot een uur langer kan duren voordat we in slaap vallen.

Er zijn al verschillende ‘slaap-apps’ die het blauwe en groene licht dat de gadgets uitstralen verminderden, maar Gringras vindt dat bedrijven meer verantwoordelijkheid moeten nemen en bijvoorbeeld een speciale slaapfunctie moeten introduceren. Deze speciale slaapfunctie zou dan automatisch het blauwe en groene licht in de avonduren moeten verminderen.