Tim Cook bevestigt: Apple werkt aan technologie voor zelfrijdende auto

Dat Apple al een paar jaar bezig is met onderzoek naar zelfrijdende auto’s is een publiek geheim. Desondanks heeft het bedrijf zelf nooit bevestigd dat het hier mee bezig is. Tot vandaag. Apple-baas Tim Cook geeft toe dat Apple bezig is met de ontwikkeling van technologie die zelfrijdende auto’s aanstuurt.

“We focussen op autonome systemen. Het is een core-technologie die we heel belangrijk vinden”, zei Cook tegen Bloomberg. “We zien het als het ware als de moeder van alle kunstmatige intelligentie-projecten. Het is waarschijnlijk één van de moeilijkste AI-projecten waar we aan werken.”

Het gerucht is altijd geweest dat Apple in eerste instantie bezig was met het ontwikkelen van een eigen auto onder de naam Project Titan, maar het stuur op een gegeven heeft omgegooid om enkel nog de software te ontwikkelen. De laatste maanden duiken er aanvragen voor vergunningen op die bevestigen wat iedereen al wist: Apple is met zelfrijdende auto’s bezig. Nu bevestigt Tim Cook dit dus ook.

Elektrische auto’s

Cook is overigens niet alleen enthousiast over zelfrijdende auto’s, maar ook over elektrische voertuigen. “Het is een fantastische ervaring om niet meer te hoeven stoppen bij een tankstation.”

Nu weten we inmiddels dat als Tim Cook enthousiast over iets is, dat bijna altijd betekent dat Apple ook daadwerkelijk bezig is met ontwikkelingen op dat vlak. Dat zou in het geval van elektrische auto’s dus kunnen betekenen dat Apple misschien toch nog aan auto werkt. Cook ontkent dit ook niet. “We zien waar de ontwikkeling ons brengt. We zeggen vanuit een productperspectief nog niet echt wat we gaan doen.”

Waar veel techbedrijven – zoals Intel en Google – al deals hebben met autofabrikanten voor het gebruik van hun technologie, heeft Apple die voor zover bekend nog niet. Ook heeft Apple tot nu nog maar een minimaal aantal testkilometers gemaakt, als je het vergelijkt met Google’s Waymo dat al jaren rondrijdt op de openbare weg.

De foto boven dit artikel is afkomstig uit het interview met Tim Cook met Bloomberg