Twee derde van de verkochte smartphones in 2017 heeft vingerafdrukscanner

Bijna twee derde (64 procent) van alle in 2017 verscheepte smartphones had een vingerafdrukscanner. Dat schrijft marktonderzoeker Digitimes. Het gaat om 920 miljoen van de ruim 1,4 miljard smartphones die vorig jaar werden verscheept.

De komende jaren zal de vingerafdruksensor vaker terug te vinden zijn in smartphones, verwacht de marktonderzoeker. Digitimes schat dat in 2020 ruim 1,6 miljard smartphones worden verscheept, waarvan 75 procent (1,25 miljard) een sensor voor het herkennen van een vingerafdruk bezit.

“Vingerafdrukherkenning is de meest kostenefficiënte manier van biometrische identificatie”, schrijft Digitimes. “[Fabrikanten van] vingerafdrukscanners hebben enorme zakelijke kansen, omdat [de sensoren] toegepast kunnen worden op smartphones, tablets, auto’s, slimme pinpassen en deuren.”

CES 2018

Deze week presenteerde de Chinese smartphonefabrikant Vivo een prototype smartphone met een vingerafdrukscanner in het scherm. Toestellen van andere fabrikanten hebben scanner tot nu toe als een aparte sensor.

Het gaat vooralsnog wel om een prototype, die uit een eerste indruk van NU.nl goed lijkt te werken. Een woordvoerder van het bedrijf dat de sensor maakt, zegt tegen de nieuwssite dat andere smartphonemakers de technologie binnenkort ook laten zien.

Of het gaat om prototypes of om smartphones die daadwerkelijk al op de markt komen, wordt niet duidelijk. De technologie zal in eerste instantie alleen op duurdere toestellen te vinden zijn.

Hoewel geruchten over een vingerafdrukscanner in het scherm van de iPhone al zeker teruggaan tot 2015, heeft Apple de identificatiemethode in zijn iPhone X vervangen door Face ID: ontgrendelen met je gezicht.