Nieuwe Volvo’s sturen straks automatisch wegwaarschuwingen naar andere automobilisten en lokale verkeersdiensten

Het Zweedse Volvo blijft druk bezig met het testen van nieuwe technologieën. In samenwerking met de Zweedse en Noorse autoriteiten test de fabrikant nu een systeem dat informatie over gladheid op de wegen doorgeeft aan andere auto’s. Op deze manier worden andere automobilisten dus gewaarschuwd voor gladheid verder op hun traject.

Bij Volvo zit men niet stil als het gaat om innovatie: opladen via inductie, zelfrijdende auto’s (met magneten) of het bezorgen van bestellingen in je kofferbak: je kunt het zo gek niet bedenken of de Zweden hebben het al voor je bedacht en zijn het aan het uitvoeren.

Hun nieuwste proef is er een die aansluit bij een bredere trend, namelijk het invoeren van slimme communicatie tussen de diverse voertuigen op de weg. Zoals we eerder al melden is dit een stevig aandachtspunt in de Verenigde Staten, maar Volvo heeft voor hun proef nu ook de Zweedse en Noorse autoriteiten aan zich weten te binden.

Volvo’s systeem registreert via diverse sensoren en boordcomputer wanneer het wegdek glad is door opvriezing en stuurt deze informatie, uiteraard gecombineerd met GPS-locatie, via een mobiele zender door naar een dienst van het bedrijf in de cloud. Deze dienst zorgt er vervolgens voor dat andere automobilisten in de omgeving van dat traject een waarschuwing ontvangen. Op welke manier deze boodschap wordt getoond, hangt af van de ernst van de gladheid en de locatie van de ontvangende auto. Daarnaast verstuurd de dienst van de autofabrikant ook een signaal naar de wegbeheerder in Zweden en Noorwegen, die vervolgens – veel effectiever – strooiwagens kunnen inzetten.

De komende testperiode zal Volvo zo’n 50 auto’s inzetten, maar naar verwachting zal het de volgende winter die aantallen nog eens fors uitbreiden. Zoals gezegd investeert Volvo fiks in het slimmer en veiliger maken van hun auto’s: naast deze proef rijden er sinds kort ook een kleine 100 zelfrijdende auto’s van de fabrikant rond de Zweedse hoofdstad.

Dit alles is onderdeel van een bredere doelstelling die het bedrijf zich heeft aangemeten. Volvo heeft zich voorgenomen om er voor te zorgen dat er in 2020 niemand meer om het leven komt in een auto van de Zweden.