Zorgen bij spelers over gebruik wearables binnen het Amerikaanse honkbal

Door het gebruik van wearables kan steeds beter worden vastgelegd hoe een sporter presteert, welke trainingen effectief zijn etc. Het wordt vaak gezien als een positieve ontwikkeling binnen de sport. Immers: meten is weten. Maar er zijn ook twijfel, bijvoorbeeld bij honkbalspelers in de VS.

Binnen de MLB wordt volop geëxperimenteerd met nieuwe technologie. Zo staan coaches met een iPad Pro in de dugout om de wedstrijd te analyseren. En wordt Replay Technologies van Intel gebruikt om wedstrijden op een unieke manier vast te leggen. Dit voorjaar werden ook twee wearables goedgekeurd voor gebruik tijdens de wedstrijden: het Zephyr Bioharness en de MotusBaseball. Hiermee kan allerlei data van de spelers worden verzameld, tijdens het spelen.

Privacy

De Major League Baseball Players Association, waarin de baseballspelers zijn verenigd, maakt zich echter zorgen over de gevolgen van het gebruik van deze technologie tijdens de wedstrijden, maar vooral ook het gebruik van fitnesstrackers en andere wearables buiten het veld. Het gebruik zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor spelers, die bijvoorbeeld op de bank moeten blijven zitten als ze de nacht voor de wedstrijd slecht hebben geslapen, schrijft ReadWriteWeb. Ze vrezen zelfs dat de data van invloed kan zijn op de contracten die ze tekenen bij clubs.

Een MLBPA vertegenwoordig legt uit: “Het gaat er om hoeveel toegang wij hebben tot de data. Hoeveel toegang heeft het het team? Wat gebeurt er mee?” De spelers zijn bezorgd dat ze worden gedwongen om trackers te dragen in hun vrije tijd, wat inbreuk naakt op hun privacy. Bij de Philadelphia Eagles zijn in het verleden veel spelers vertrokken nadat de coach vergaande technologische middelen in ging zetten.

Ondanks de zorgen van de spelers zal technologie de komende jaren waarschijnlijk steeds meer worden gebruikt, tenzij het vanuit de MLB worden verboden. Maar daar lijkt het niet op, nu de organisatie net twee wearables heeft goedgekeurd voor gebruik op het veld.