Whatsapp activeert end-to-end encryptie voor alle gebruikers

Whatsapp biedt vanaf vandaag automatisch end-to-end encryptie aan aan alle gebruikers. Dat maakte het bedrijf vanmiddag bekend. Daarmee zijn de berichten die je via de dienst verstuurt ook niet meer in te lezen door mensen die het verkeer onderscheppen en zelfs niet door het bedrijf zelf. Gebruikers moeten daarvoor wel de laatste versie van de app hebben gedownload.

Dat Whatsapp deze dienst automatisch aanbiedt is niet alleen voordelig voor de privacy van gebruiker. ’s Werelds grootste chatdienst maakt hiermee ook een duidelijke statement die volgt uit het debat tussen Apple en de FBI, dat zich in februari ontvouwde en ging over het ontgrendelen van een specifieke iPhone.

De CEO van Whatsapp, Jan Koum, schaarde zich toen al achter Tim Cook, die toen namens Apple publiekelijk in de clinch lag met de FBI. Koum zei toen dat hij Cook altijd al bewonderd heeft vanwege zijn standpunten omtrent de bescherming van de privacy van zijn klanten. Vorige maand werd bekend dat Whatsapp na Apple ook zomaar aan de beurt zou kunnen zijn. Kort daarna kwam het nieuws dat grote techbedrijven, waaronder Whatsapp, van plan te zijn de versleuteling van hun diensten te verbeteren.

Op een speciale pagina motiveert de chatdienst zijn stappen nogmaals.