IBM Watson Beat: Kunstmatige intelligentie maakt muziek samen met artiesten

Als je nu naar de liedjes van je favoriete artiesten kijkt, zie je nooit ‘Ed Sheeran featuring MacBook Pro’ staan. Dat is omdat de rol van een computer niet groot genoeg is. De computer draagt uit zichzelf niets bij. Maar IBM wil dat in de toekomst veranderen met het kunstmatige-intelligentie-systeem Watson Beat, een applicatie die geluid en stemming in muziek om kan zetten.

Bedoeling van de app is dat je 10 seconden speelt en dan kiest uit vijf stemmingen: donker, romantisch, angstig, griezelig of werelds. Vervolgens creëert Watson daar volledig nieuwe muziek mee.

Veelbelovende technologie

Digital Trends ging met IBM langs bij de New Yorkse R&B-groep Phony PPL, om de app in actie te zien, en niet zonder succes. Want volgens experts uit de industrie is Watson Beat veelbelovend. “Een artiest zal een door een kunstmatig-intelligentie-systeem ontwikkeld element, als een melodie, in een nummer gebruiken dat aanslaat bij de mainstream”, zei Bryan Catanzaro, een topman bij het deep-learning-programma van Nvidia dit jaar al op CES.

Watson Beat is momenteel enkel nog beperkt te gebruiken door een aantal ontwikkelaars en artiesten, maar IBM wil de app aan het eind van dit jaar openstellen voor het brede publiek. Dan kun je er dus ook zelf mee aan de slag