LiveNote app is second screen voor klassieke muziek concerten

Een second screen voor klassieke muziek concerten klinkt misschien gek, maar LiveNote is een uitstekend voorbeeld van hoe nuttig  dat kan zijn. Immers, heb je bij ballet of opera nog visuele context, het is bij een klassiek stuk soms wel lekker om de diepere betekenis achter de muziek te (her)kennen.

Smartphone app LiveNote kan voor beginnende én ervaren liefhebbers van klassieke muziek een geschenk uit de hemel zijn. De app voor Android en iPhone luistert tijdens het concert mee en geeft je gedurende het stuk extra informatie bij de muziek. Een strak vormgegeven timeline loopt met de muziek mee, terwijl kleine notities je meer informatie geven over de huidige passage.

Om de afleiding vanuit de zaal minimaal te houden is het scherm van LiveNote behoorlijk donker, met een zwarte achtergrond en grijze letters. Toch zal het constant bewegende scherm, met de visuele timeline die doorloopt, in het begin wat fronzen van je buurman of buurvrouw opleveren. Ik vraag me ook af of een minder geanimeerde interface niet hetzelfde informatieve resultaat zou behalen, met minder afleiding.

Hoe dan ook is de app een prettige aanvulling van je muzikale ervaring in het concertgebouw. Of misschien juist niet: zak onderuit, sluit je ogen en laat je eigen gevoel een beeld vormen bij de muziek. Aan jou de keuze.