Analisten: ‘Vraag naar iPhone X gaat na eerste maanden van enthousiasme tegenvallen’

iPhone X

De iPhone X mag nu dan populair zijn, maar de vraag naar het toestel zal de komende maanden sneller dan normaal afnemen. Dat voorspellen analisten, meldt Bloomberg. Volgens diverse analisten is de telefoon vooral te duur om op langere termijn in grote aantallen verkocht te worden.

Analist Zhang Bin van investeringsmaatschappij Sinolink Securities verwacht bijvoorbeeld dat er in het komende kwartaal 35 miljoen exemplaren van de telefoon verkocht worden. Dat zijn er 10 miljoen minder dan dat hij eerder verwachtte.

En ook investeringsmaatschappij JL Warren Capital stelde zijn verwachtingen naar beneden bij, namelijk van 30 naar 25 miljoen exemplaren. Jia Mo van marktonderzoeker Canalys stelt dat de vraag naar de iPhone X ongeveer gelijk blijft aan het aanbod.

Fabrikanten

De Taiwanese krant Economic Daily News stelde bovendien eerder al dat de belangrijkste fabrikant van de iPhone geen nieuwe werknemers meer aan zou nemen. Dat zou er op wijzen dat de productielijn niet meer groeit. Het zijn dan ook vooral de toeleveranciers van de onderdelen en de fabrikanten van de iPhone die lijden onder de negatieve verkoopverwachtingen.

Voor Apple zelf zijn er vooralsnog weinig grote gevolgen. De aandelenkoers daalde nauwelijks naar aanleiding van de bijgestelde voorspellingen.