3D Sound One: koptelefoon voor 3D-geluid op je iPhone en iPad

Volgens de medewerkers van 3D Sound Labs moet het maar eens over zijn met mono- of stereogeluid: 3D-geluid zorgt voor een betere luisterervaring als het aankomt op games, films, muziek of virtual reality. Het Franse 3D Sound Labs heeft een koptelefoon ontwikkeld die 3D-geluid ondersteunt.

3D-geluid niet nieuw is, sinds DVD’s zijn er al audiosets te vinden die ondersteuning bieden voor 5.1 of 7.1 surround sound. Maar door de opkomst van smartphones en tablets is de focus verschoven naar beeldkwaliteit en dan vooral naar meer pixels: schermen bieden ondersteuning voor hogere resoluties.

De koptelefoon en iOS-app van 3D Sound Labs moet ervoor gaan zorgen dat de focus weer komt te liggen op audiokwaliteit. In de iOS-app kun je videobestanden afspelen die ondersteuning bieden voor 3D-geluid. De koptelefoon zorgt ervoor dat het geluid uit alle richtingen komt. De koptelefoon gebruikt zowel een kabel als een bluetooth-verbinding.

3D-Sound-One-Zoom-72dpi

Die laatste verbinding is nodig om allerlei informatie te versturen, zo zit er onder andere bewegingssensoren in de koptelefoon die het geluid aanpassen op de beweging van de gebruiker. Dit gebeurt omdat mensen onbewust hun hoofd enkele graden bewegen om te kijken waar geluid vandaan komt en de hardware van 3D Sound Labs houdt daar op deze manier rekening mee. Dit zorgt er wel voor dat het 3D-geluid 18 uur meegaat, daarna moet de accu worden opgeladen en kun je de het apparaat als normale stereokoptelefoon gebruiken.

Tijdens een demo op de IFA in Berlijn kon ik aan de slag met de 3D Sound One. Tijdens de hands-on kon ik aan de slag met een audio- en film-demo. Het 3D-effect werkt verrassend goed: wanneer je je hoofd beweegt, beweegt het geluid mee. De 3D-modus kwam tijdens de film Gravity iets minder goed uit de verf: het verschil tussen de normale stereo- en 3D-audio was te horen, maar het verschil is minimaal.

Vooralsnog werkt het 3D-geluid enkel op iOS-apparaten in combinatie met de app van 3D Sound Labs. De koptelefoon is wel te gebruiken op ieder ander apparaat, maar dan verandert het 3D-geluid in normaal stereogeluid. Een Windows-applicatie staat op de planning voor het einde van dit jaar. De 3D Sound One is te bestellen voor 299 euro.

allonge-3DSL