Aandeelhouders Apple bezorgd over smartphoneverslaving kinderen

Twee grote aandeelhouders van Apple zijn bezorgd dat de iPhone een negatieve werking en heeft op kinderen. In een open brief roepen het investeringsbedrijf Jana Partners en een pensioenenfonds voor leraren in Californië aan Apple op om kinderen tegen smartphones te beschermen.

Apple zou een optie kunnen bouwen waarmee ouders de leeftijd van hun kinderen kunnen invoeren, suggereren de investeerders. Daardoor kan de smartphone zich aanpassen aan de leeftijd van de gebruiker. De telefoon kan bijvoorbeeld een limiet instellen over hoe lang het scherm actief is, buiten bepaalde uren onbruikbaar zijn of het aantal beschikbare sociale media beperken.

“Het is geen geheim dat sociale media en applicaties, die voornamelijk via de iPhone en iPad bereikt worden, ontworpen zijn om zo verslavend en tijdrovend mogelijk te zijn”, schrijven de investeerders. De briefschrijvers wijzen erop dat een groot deel van de ouders al actie onderneemt om technologie voor hun kinderen te beperken. “Het is onrealistisch en getuigt van een zwakke langetermijnbedrijfsstrategie om aan ouders te vragen dit gevecht alleen te vechten.”

Aandeelhouders

Jana Partners en het pensioenenfonds uit Californië beheren in totaal ongeveer 2 miljard aan Apple-aandelen. Door meer maatregelen te nemen om kinderen te beschermen, neemt Apple een opnieuw een voortrekkersrol, vinden zij. “We geloven we de langetermijnwaarde voor alle aandeelhouders verbeteren door deze kwestie nu aan de kaak te stellen.”

Apple heeft tot nu toe nog niet publiekelijk op de open brief gereageerd.