Aandeelhouders Facebook doen symbolisch voorstel om Zuckerberg weg te werken

Mark Zuckerberg

Diverse grote aandeelhouders van Facebook hebben een voorstel ingediend, waarin CEO Mark Zuckerberg opgeroepen wordt om op te stappen als voorzitter van de raad van bestuur. Het voorstel is vooral symbolisch, gezien de CEO de meerderheid van de stemmen heeft. Dat meldt TechCrunch.

Het voorstel werd ingediend door Trillium Asset Management en de staatseigenaren van Rhode Island, Illinois en Pennsylvania. Trillium Asset Management wil Zuckerberg al weghebben sinds de bekendmaking van de teleurstellende tweede kwartaalcijfers in juli.

Kritiek

Scott Stringer, controleur van New York City, riep de raad van bestuur van Facebook in een online verklaring op om de voorzittersfunctie een onafhankelijke positie te maken. “Facebook speelt een grote rol in onze samenleving en economie. Ze hebben een sociale en financiële verantwoordelijkheid om transparant te zijn. Dat is waarom we onafhankelijkheid en verantwoording eisen in de raad van bestuur”, aldus Stringer.

“Facebooks bekrompen raad van bestuur moet een serieuze inzet doen om echte risico’s aan te pakken die impact hebben op het land, de aandeelhouders en uiteindelijk de pensioenen van duizenden werknemers in New York City. Een onafhankelijke voorzitter is essentieel voor Facebook om uit de huidige problemen te komen en het vertrouwen van Amerikanen en investeerders terug te winnen.”

Stringer is een Democraat die als fiduciair fungeert voor de vijf openbare pensioenfondsen van de stad, die ongeveer 160 miljard dollar waard zijn. Hij is regelmatig kritisch op Facebook. Zo vroeg hij in maart aan de onafhankelijke directeur – Dr. Susan Desmond-Hellmann – om de verantwoording voor de data privacy van het bedrijf te verbeteren. Dit was na het schandaal met Cambridge Analytica.

De aandeelhouders gaan volgend jaar tijdens een aandeelhoudersvergadering stemmen over het voorstel.