Adidas gaat 3D-geprinte schoen Futurecraft 4D massaproduceren

Adidas heeft een flinke primeur te pakken. Voor het eerst wordt een schoen met 3D-printers in massaproductie gemaakt. Het gaat om de Futurecraft 4D, die samen met de Amerikaanse startup Carbon wordt gemaakt. Dit schrijft Adidas op zijn website.

Nu wordt niet de gehele schoen gemaakt door een 3D-printer, maar alleen de zool. Nadeel van dit proces is echter wel dat het lang duurt voor deze klaar is. De productie duurt nu anderhalf uur, maar volgend jaar moet dat teruggebracht zijn tot 20 minuten. Reden is dat het printmateriaal vloeibaar is en in een bak zit. Door licht en zuurstof toe te voegen wordt het in de juiste vorm geprint. Daarna bakt Carbon het geheel in een oven, zodat de zool hard wordt.

Carbon stelt dat deze methode maximaal honderd keer sneller is dan de technieken met poeders, die veel worden gebruikt. Daarnaast zou het sterkere, maar flexibele zolen opleveren. Gevolg is echter dat er dit jaar een beperkte oplagen is. In 2017 hoopt Adidas 5000 exemplaren van de Futurecraft 4D te verkopen. Volgend jaar, als de productietijd lager is, moeten dat er 100.000 zijn.

De schoenen moeten deze herfst of winter beschikbaar worden. Helaas weten we nog niet hoeveel de Futurecraft 4D gaat kosten. De kans is echter groot dat de schoenen vrij duur worden, omdat 3D-printen nog vrij duur is. Naarmate deze nieuwe productiemethode zich verder ontwikkelt, moet de prijs lager worden.

Futurecraft

Adidas mengt zich overigens al langer in de wereld van 3D-printen. In 2015 liet het bedrijf nog weten te werken aan een inlegzooltje dat perfect is afgestemd op je voet. Het idee was dat je een winkel in kan lopen, de zool uit de 3D-printer kwam rollen en dat je even later weer buiten stond. Dat project was duidelijk een voorloper van deze schoenen: het project heette Futurecraft 3D.

Onder de naam Futurecraft zagen we ook nog de M.F.G. Deze schoenen werden helemaal door robots gemaakt, en zelfs een deel van het ontwerp werd door machines bedacht.