Appen op de fiets? Niet met deze fiets van Gazelle, want die blokkeert je smartphone

Iedereen verstuurt wel eens een berichtje tijdens het fietsen. Leuk dat het kan, maar het is natuurlijk hartstikke onveilig. En daarom wil minister Schultz smartphonegebruik op de fiets verbieden. De vraag is hoe zo’n verbod gehandhaafd kan worden. Gazelle heeft een oplossing bedacht: een fiets die je smartphone blokkeert tijdens het fietsen.

De fiets is voorzien van een apparaatje genaamd SafeDrivePod. Via bluetooth maakt het ingebouwde systeem verbinding met de app op je telefoon. Rijd je minimaal tien kilometer per uur, dan neemt het apparaat het scherm van je telefoon over. Daardoor kun je niet meer reageren op notificaties. Zo word je niet meer afgeleid. Het apparaat schakelt weer uit als je meer dan dertig seconden stilstaat.

Overigens kun je nog wel handsfree bellen tijdens het fietsen. Daarnaast kun je ook je navigatie blijven gebruiken, zodat je niet verdwaald raakt. Alle andere functionaliteiten zijn echter niet beschikbaar tijdens het fietsen.

Gazelle Safe Drive Pod

“Uit onderzoek blijkt dat verkeer de grootste bezorgdheid is van ouders. Met deze fiets liggen zij niet meer wakker. Het systeem valt niet te omzeilen zonder medeweten van ouders”, zegt Paul Hendriks van SafeDrivePod.