Britse inlichtingendienst werkt aan leger van ‘cybersoldaten’ om strijd met IS aan te gaan

De Britse overheid en inlichtingendienst GCHQ zijn begonnen met het opzetten van een leger van ‘cybersoldaten’ om online de strijd aan te gaan met de hackers van IS. Volgens diverse bronnen zou de terroristische organisatie een digitale aanval op Groot Britannië aan het voorbereiden zijn.

De Britse kanselier George Osborne liet gisteren heldere taal horen, nadat hij volgens Reuters had ontdekt dat er digitale aanvalsplannen lagen. “We zullen onszelf verdedigen. Maar we zullen ook het gevecht naar jullie toe brengen,” zou Osborne hebben laten weten in een toespraak op het hoofdkantoor van GHCQ.

We werken aan nieuwe manieren om digitaal aan te kunnen vallen – een wapen voor online strijd. Wanneer we praten over het tackelen van IS, dan betekent dat ook hun online dreiging, naast geweren, bommen en messen.

De nieuwe eenheid moet een samenwerking worden tussen inlichtingendienst GHCQ en het Britse ministerie van Defensie. Doelwitten zijn individuele hackers, criminele organisaties en militante groeperingen, waar volgens Osborne “een volledig spectrum” van acties kunnen worden ingezet.

Online oorlogsvoering

Kanselier Osborne liet weten dat de investering in het digitaal beveiligen van het land verder opgeschroefd zal worden naar 2.7 miljard euro tussen nu en 2020. Een keuze die overigens al gemaakt zou zijn voor de aanslagen in Parijs.

IS maakte altijd al fervent gebruik van het internet voor hun propaganda, aldus Osborne. “Het is echter nog niet gelukt om mensenlevens in gevaar te brengen door onze infrastructuur aan te vallen, maar we weten dat die plannen er zijn.”

Naast de fysieke strijd vindt is er dus ook duidelijk sprake van online oorlogsvoering. Naast diverse landen die de strijd met IS aangaan, mengt intussen ook hackerscollectief Anonymous zich in die strijd. Zij nodigen nu zelfs andere mensen op om zich aan te sluiten in hun strijd, middels toegankelijke ‘handleidingen’.

Meerdere regeringsleiders en beveiligingsexperts hebben in de afgelopen jaren al onderstreept dat het voeren van oorlog niet langer beperkt blijft tot de fysieke wereld. Uiteindelijk zullen er ook online slagen moeten worden geleverd.