Canadese hof van beroep: ‘Sms’jes zijn niet privé’

Zora je een sms’je verstuurt, geef je je controle over het bericht uit handen. Daardoor zijn de berichten niet meer privé en mogen ze ingezien worden door de autoriteiten. Dat heeft een Canadese hof van beroep bepaald (pdf). Volgens Vice, dat over de beslissing berichtte, heeft de uitspraak gevolgen voor de privacy van Canadezen.

De opmerkelijke uitspraak is het resultaat van een zaak tussen twee verdachten over de handel in vuurwapens. Eén man had legaal vuurwapens in zijn bezit, maar verkocht ze illegaal door – waaronder aan de andere verdachte. Na een tip kwam de politie de mannen op het spoor en doorzocht de politie de woningen, waarbij ze ook telefoons in beslag namen. Uit onderlinge sms’jes bleek dat de mannen met elkaar in vuurwapens hadden gehandeld.

Een rechter besloot echter dat de inbeslagname van de smartphone van één van de verdachten niet volgens de regels is gegaan, en daardoor uitgesloten moesten worden als bewijsmateriaal. Maar de informatie van de andere smartphone zou wel gebruikt mogen worden. Een advocaat zegt tegen Vice dat je je sms’je in feite uit handen geeft zodra je hem verstuurt. Doordat je het ‘bezit’ uit handen geeft, wordt het voor de autoriteiten makkelijker om daar aanspraak op te maken.

De zaak draait nu om hoe sms’jes door de wet behandeld moeten worden. Telefoonverkeer mag bijvoorbeeld niet zomaar afgetapt worden. Sms’jes worden daarentegen als een andere methode van communiceren behandeld, ondanks dat de inhoud van een gesprek via sms net zoveel privacygevoelige informatie kan bevatten. Volgens Vice brengt de verdachte de zaak naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar naar een hogere rechter.