Delft krijgt netwerk met zelfvliegende drones voor akkerbouw

Woon je in Delft, dan kun je binnenkort een hoop drones in de lucht verwachten. De stad gaat een netwerk van zelfvliegende drones inzetten om te helpen bij onder andere akkerbouw, waterprojecten en om infrastructuur in de gaten te houden. In 2017 moet dit project al van start gaan.

Delft Aerial Robotics (DAR) gaat speciale dockstations voor de drones door de stad verspreiden. Deze stations bedienen de vliegmachines ook op afstand. De initiatiefnemers vergelijken de stations met mobiele antennes, die smartphones een dekkend netwerk geven.

Het dronenetwerk in Delft is een breed initiatief waar meerdere mensen gebruik van mogen maken. De bedenkers schrijven het volgende in een persbericht (via Tweakers):

DAR verwacht dat zijn projecten van pas komen voor eindgebruikers in meerdere industrieën, door bijvoorbeeld realtime-informatie over de gezondheid van gewassen te bieden, of door informatie te leveren over constructieplannen, watermanagement, natuurbehoud, infrastructuur en meer. Daarnaast is het efficiënt om drones als een dienst aan te bieden, zonder dat mensen ze hoeven te onderhouden of bedienen. Dat maakt de technologie betaalbaarder voor iedereen.

De drones worden in Delft geïntroduceerd omdat de RoboValley in de buurt is, een onderzoeksinstituut dat graag dronebouwers met elkaar wil verbinden. Deze instantie heeft goede banden met de Nederlandse luchtvaartautoriteiten, wat de uitrol van een dronenetwerk kan versnellen.