Duizenden Amerikaanse gevangenen vroegtijdig vrijgelaten voor softwarefout

In de Amerikaanse staat Washington zijn 3200 gevangenen op vrije voeten gekomen voordat dit had gemogen, zo meldt King-5 News. De oorzaak is bijzonder: een softwarefout van de gevangenis zorgde ervoor dat gevangenen positiever in het systeem kwamen te staan dan het geval was, waardoor ze eerder op basis van goed gedrag de cel mochten verlaten.

De softwarefout zat in het systeem dat bijhoudt aan welke positieve activiteiten een gevangene heeft deelgenomen. Hiermee wordt gemeten hoeveel iemand meewerkt aan bijvoorbeeld reclasseringsprogramma’s. Door een bug werden er echter te veel punten toegewezen aan deze deelnemers, waardoor hun gevangenistijd veel meer werd verlaagd dan had gemoeten.

Het probleem in de gevangenissoftware was 13 jaar lang aanwezig. In 2012 werd het al opgemerkt, maar er kwam maar geen oplossing voor. De staat heeft er daarom voor gekozen om de ernst van de zaken nog eens te benadrukken. Op 7 januari komt er eindelijk een software-update.

Het Amerikaanse gevangenisprobleem laat zien hoe afhankelijk bepaalde systemen inmiddels zijn van computersoftware. De gevangenis heeft immers jarenlang alleen maar gekeken naar de data aanwezig in het programma, zonder dat er op een alternatieve manier werd gepeild. Hierdoor wist er een fout het systeem binnen te sluipen met uiteindelijk grote gevolgen.