Facebook werkt aan eigen draadloze technologie voor Internet.org

Facebook wil met Internet.org de gehele wereld met elkaar verbinden – en daar willen ze kennelijk een speciaal, eigen netwerk voor gebruiken. Volgens The Verge werkt het sociale netwerk namelijk aan een draadloze netwerktechnologie, waarmee computers via een extreem hoge frequentie met elkaar worden verbonden.

In patenten beschrijft Facebook een netwerk dat gebruikmaakt van ‘millimetergolf radiolinks’, dezelfde technologie waarmee het Amerikaanse Starry een eigen draadloze netwerk wil bouwen. Een woordvoerder van Facebook bevestigt dat er aan deze techniek wordt gewerkt, om zo een draadloos netwerk voor Internet.org te maken

Facebook probeert met Internet.org al langer de gehele wereld op het internet te krijgen, door bijvoorbeeld netwerken in derdewereldlanden op te zetten. Daarvoor gebruikt Facebook onder andere ballonnen met daaraan antennes. In India bood Facebook Free Basics aan, een gratis mobiel abonnement met alleen toegang tot bepaalde websites. Volgens critici druist dit echter in tegen netneutraliteit. Free Basics werd deze week in India officieel verboden.

Het nieuwe, draadloze netwerk kan Facebook een manier bieden om zonder providers te werken. Tenminste: als het netwerk wordt opgezet. Op het moment is het slechts een onderzoeksproject, waarvan nog niet duidelijk is wat Facebook ermee gaat doen.