Facebook wil slim algoritme om ongepaste video’s Facebook Live te blokkeren

Facebook Live

Facebook wil een slim algoritme ontwikkelen dat in staat is om ongepaste beelden in Facebook Live te herkennen. Dat zegt het bedrijf tegen Reuters. Door kunstmatige intelligentie in te zetten wil het sociale netwerk minder afhankelijk worden van gebruikers om ongepaste content van het platform te weren.

Volgens het bedrijf is snelheid bij de inzet van kunstmatige intelligentie voor Facebook Live een van de grootste uitdagingen. Daarnaast moet wat een slim algoritme als ongepast markeert ook bij een mens terechtkomen. Die moet volgens het bedrijf beoordelen of het inderdaad gaat om naaktheid, geweld of andere zaken die volgens Facebook niet door de beugel kunnen.

Dit jaar ontstond regelmatig ophef over de acties die Facebook neemt tegen geplaatste beelden. Zo verwijderde het sociale netwerk de iconische oorlogsfoto van het Vietnamese meisje Kim Phuc. De laatste weken ligt het bedrijf onder vuur vanwege zijn beleid rondom de verspreiding van bewust misleidende berichten en nepnieuws. Vorige maand beloofde Mark Zuckerberg maatregelen om dat probleem aan te pakken.

Het slimme algoritme dat voor Facebook Live in ontwikkeling is, bevindt zich momenteel nog in de onderzoeksfase. Tegenover Reuters wilde Facebook niet reageren op mogelijkheden om kunstmatige intelligentie in te zetten om nepnieuws aan te pakken. Het hoofd van het onderzoeksprogramma naar kunstmatige intelligentie zei wel dat verbeteringen van de newsfeed gepaard gaan met afwegingen rondom onder meer censuur, vrijheid van meningsuiting en fatsoen.