Google Search weet exact hoe druk het is in winkels

Je bent vast niet de enige die een enorme hekel heeft aan veel te drukke winkels. Google heeft er iets op gevonden en laat je voortaan precies zien wanneer je níet de deur uit moet gaan als je lange rijen bij de kassa wilt vermijden.

Google toont in zijn zoekresultaten namelijk hoeveel mensen er bij een bedrijf, winkel of andere publieke plaats zijn, zodat je per uur kunt zien of het op die plek rustig genoeg is om een bezoekje te brengen. De functie is per direct beschikaar, dus als je de lokale supermarkt opzoekt via Google, dan zou je moeten kunnen zien of de cassiere een beetje opschiet of voor een flinke opstopping zorgt.

coffee2

Google maakt voor de ‘drukte-meter’ gebruik van dezelfde, geanonimiseerde locatie-gegevens die verzameld worden door Android-gebruikers. In Google Maps kun je op die manier precies zien wanneer het verkeer vast loopt, in winkels en gebouwen krijg je een inschatting van de drukte. Het systeem is niet precies genoeg om te vertellen hoeveel mensen er daadwerkelijk in de rij staan bij de kassa en ook de drukte-meter geeft slechts een indicatie, dus het kan zomaar zijn dat je alsnog boodschappen moet doen in een overvolle winkel. Maar toch: handig is de nieuwe feature van Google zeker.

Wat we ons wel afvragen: in hoeverre zijn Android-gebruikers ervan op de hoogte dat hun locatie op deze manier gebruikt wordt?