Na samen te hebben gewerkt neemt Intel Mobileye nu over

Chipgigant Intel neemt het Israëlische techbedrijf Mobileye voor 15,3 miljard dollar over, zo maakte Intel bekend via zijn website. Mobileye maakt technologie voor de werking van zelfrijdende auto’s. De twee bedrijven werkten al samen op dit vlak.

Brian Kraznich, CEO van Intel, zegt in een brief aan de werknemers: “Veel van jullie hebben zich afgevraagd waarom wij denken dat autonome voertuigen zou belangrijk zijn voor de toekomst van Intel. Het antwoord is data. We willen Intel de grootste kracht achter de datarevolutie binnen iedere technologie en industrie maken. We zijn een databedrijf.”

De reden dat Mobileye nu overgenomen is, is dan ook logisch voor Kraznich. “De toevoeging van Mobileye zorgt voor gegevens die we nodig hebben voor onze technologische oplossingen om een intelligente set ogen te worden waarmee een voertuig de wereld om zich heen kan zien en definiëren.”

Mobileye laat aan zijn werknemers weten dat het hoofdkantoor in Israël blijft en dat de huidige leiders, mede-oprichter Amnon Shashua en CEO en mede-oprichter Ziv Aviram, het bedrijf blijven leiden. Ook de naam Mobileye blijft bestaan. Waarschijnlijk is de overname pas aan het einde van dit jaar helemaal rond.

Samenwerking

Zoals gezegd werkten Intel en Mobileye al samen. In december lieten ze weten te gaan concurreren met Google door een compleet platform te gaan aanbieden aan autofabrikanten. Dit wilden ze doen aan de hand van de kaarten van Here, een bedrijf dat eerder van Nokia was. Audi, BMW en Daimler namen Here echter over en ook Intel heeft een aandeel in het bedrijf. De kaarten van Here werden gemaakt voor navigatietoepassingen, maar vinden nu vooral toepassing ook voor zelfrijdende auto’s.

Mobileye was tot een paar maanden geleden de leverancier van hardware voor de autopilot van Tesla. Door de data van de sensoren van Mobileye te koppelen aan de livekaarten van Here wordt de omgeving van de auto nog beter in kaart gebracht. Daardoor kan een auto sneller reageren.

Eerder lieten de twee bedrijven zelfs al weten samen met BMW aan een autonome auto te werken. Dat voertuig moet over ongeveer vijf jaar al in productie gaan, deze zomer worden de eerste modellen getest in Europa en de Verenigde Staten. Het gaat om een vloot van ongeveer 40 autonome BMW’s uit de 7 Series, die technologie van Intel en MobilEye bevatten. En de techniek in de auto moet ook voor andere fabrikanten beschikbaar worden.

Overname

Dat Intel Mobileye nu dus overneemt is niet zo vreemd. In plaats van een samenwerking, heeft de chipfabrikant straks alle technologie zelf in handen. En met de komst van een platform voor autonome auto’s is dat alles behalve een slecht idee.

Of de overname ook invloed heeft op de planningen voor de bestaande samenwerkingen is natuurlijk afwachten. Mobileye levert immers zijn technologie ook aan andere partijen, al zijn ze Tesla vorig jaar al kwijtgeraakt als klant.