Land’s End: virtual reality-game voor de Samsung Gear VR van de makers van Monument Valley

Land's End voor de Samsung Gear VR

Volgens sommigen is het één van de mooiste games voor de iPhone ooit gemaakt: Monument Valley. Een strak-gedesignd en tegelijk dromerig puzzelspel, geïnspireerd door het werk van kunstenaar M.C. Escher. Maar hoe mooi dat spel ook was, innovatief was het niet. Uiteindelijk was het gewoon een puzzelspel voor op je iPhone. Ustwo, de ontwikkelaars achter Monument Valley, heeft nu wel iets vernieuwends gedaan: ze hebben een hele mooie game voor virtual reality gemaakt.

Het spel heet Land’s End en komt 30 oktober uit voor de Samsung Gear VR. Je loopt rond in een dromerige wereld die ergens wel doe denken aan Monument Valley, mede door de gebruikte muziek. Je moet je weg vinden door de wereld en beweegt jezelf voort door te staren naar een punt. Een controller of iets wat daar ook maar een beetje op lijkt, komt er niet bij kijken. Onderweg kom je puzzels tegen die je ook weer met je blik kunt oplossen.

De makers vertellen tegenover Engadget hoe ze maanden bezig zijn geweest om alleen al de bewegingen van de speler door het land te bouwen. Hierbij was het belangrijk dat spelers niet misselijk werden van de bewegingen. En dat is uiteindelijk gelukt, zegt Peter Pashley de technical director van Ustwo:

Het feit dat de beweging bijna volledig in een rechte lijn plaatsvindt op een lage snelheid is goed tegen misselijkheid. Maar het feit dat je je eerst op een punt concentreert, je hebt er aandacht voor en je hersenen zijn gefocust op die richting, helpt daar ook bij.

Monument Valley was uiteindelijk een gigantisch succes als je kijkt naar het aantal spelers. Dat is met een virtual reality-game voorlopig nog niet haalbaar. Daarom hebben de makers een andere ambitie: ze hopen dat het de game wordt die mensen gaan gebruiken om hun Gear VR aan anderen te laten zien. Weg met dat eeuwige achtbaanritje!