Moe achter het stuur? Deze bluetooth-headset houdt je wakker en alert

De Vigo-headset zorgt er niet alleen voor dat je tijdens het autorijden handsfree kunt bellen, maar hij houdt ook actief bij of je wakker genoeg bent om de auto te kunnen besturen. Met bepaalde sensoren ziet de bluetooth-headset of je alert bent of stiekem wegzakt in een levensgevaarlijke slaap.

Door gebruik te maken van een infraroodsensor, accelerometer en een algoritme om bij te houden hoe vaak je knippert, kan de Vigo zien of je alert bent. Ook kijkt de slimme bluetooth-headset naar hoe je hoofd beweegt, aangezien dat ook iets zegt over je fysieke en mentale toestand.

Volgens de ontwikkelaars achter het product heeft de Vigo-headset de potentie om mensenlevens te redden. Tijdens de presentatie van het product op de CES 2016 liet het bedrijf weten dat volgens de National Highway Traffic Safety Administration (VS) jaarlijks 100.000 ongelukken veroorzaakt worden door slaperigheid. Die ongelukken zijn goed voor ongeveer 1500 (Amerikaanse) doden en veroorzaken meer dan 12 miljard dollar schade.

Hoe de Vigo bestuurders alert mag houden is zelf in te stellen. Je kunt ervoor kiezen om het apparaat te laten trillen, een LED te activeren of je favoriete nummer af te spelen. De Vigo-headset is reeds beschikbaar en kost 129 dollar.