Overheid eist dat providers snel mobiel internet goed dekkend maken

De dekking van mobiel internet krijgt voortaan flink wat eisen van de overheid. Dat maakte minister Kamp van Economische Zaken vandaag bekend via de website van de Rijksoverheid. Overal waar mensen wonen moet voortaan verplicht snel mobiel internet komen. Dit wordt afgedwongen bij toekomstige veilingen van mobiele frequenties, bijvoorbeeld die voor het nieuwe 5G-netwerk.

“Ons doel is dat overal in Nederland altijd ten minste één netwerk voor mobiel bellen en internet beschikbaar is”, zegt minister Kamp. Dat is niet alleen belangrijk voor consumenten, stelt hij, maar ook voor ondernemers. “Draadloze communicatie heeft zich immers ontwikkeld van een optie op je computer of telefoon tot een basisbehoefte. Zonder deze technologie stagneert onze economie.”

Aan welke voorwaarden en doelstellingen nieuwe vergunningen voor telefonie en mobiel internet moeten voldoen, wordt in 2017 bekend gemaakt. Daardoor kunnen providers zich voorbereiden op de stap naar 5G-netwerken. In Groningen wordt al veel geëxperimenteerd met de opvolger van de huidige 4G-technologie, maar naar verwachting gaan de frequenties voor 5G pas in 2020 in de verkoop.

Basisbehoefte

Het kabinet bestempelde toegang tot snel draadloos internet begin deze maand nog tot basisbehoefte. Maar toen kwamen er nog geen directe gevolgen uit. Dat terwijl minister Kamp zich als sinds maart 2015 hard maakt voor snel internet in de buitengebieden van Nederland. Hij wilde toen al zo snel mogelijk een goede dekking in de dunbevolkte buitengebieden.