Project Ara: behind-the-scenes bij de ontwikkeling van Google’s modulaire telefoon

Google heeft een video uitgebracht die een kijke achter de schermen geeft bij de ontwikkeling van Project Ara door de Advanced Technology and Project-afdeling (ATAP). ATAP werkt ook aan Project Tango: een smartphone die in real-time de omgeving kan analyseren en visualiseren.

Project Ara is de projectnaam voor een smartphone – oorspronkelijk van Motorola – die is opgebouwd uit verschillende modules. Elke module heeft een andere hardware taak zoals bijvoorbeeld de processor, camera, het scherm en de speakers. Een gebruiker kan vervolgens zelf de modules kiezen en zo zijn eigen smartphone samenstellen.

Vergeleken met projecten zoals Project Loon, om de wereld van wifi te voorzien, en Calico, Google’s poging om onze dood te hacken, is Project Ara vrij klein. Toch is het niet niks om de complexiteit van de smartphone om te zetten in losse modules die eenvoudig te verwisselen zijn.

Het zal ook lastig zijn om gebruikers eigen specificaties te laten kiezen op basis van hardware. Tot nu toe kocht je een smartphone met alle specificaties er al in en was het zelf samenstellen voorbehouden aan nerds die hun eigen computer in elkaar zetten. Daarom is Google bezig met de Ara Configurator app die gebruikers begeleidt in dit proces: “we’re really trying to make this interface as simple as possible, and as spacially intuitive as we can.

Uit de video blijkt verder dat voor het samenbrengen van alle modules gebruik zal worden gemaakt van “electro-permanent-magnetism”. Dit houdt in dat magnetisme aanstaat als je het apparaat bij elkaar wilt houden en uit wanneer je modules wilt verwisselen.

Volgens de makers is de belangrijkste eis van Project Ara het ontwikkelen van connecties die robuust genoeg zijn voor dagelijks gebruik. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de smartphone zomaar uit elkaar valt in iemands zak. Voor het testen van alle prototype modules wordt gebruik gemaakt van een metalen exoskelet.

Deze maand zal Google een twee-daagse ontwikkelaars-conferentie organiseren voor Project Ara. De conferentie is de eerste van een serie conferenties die voor dit jaar gepland staat. Hier zal de alpha versie van de Ara Module Developers Kit (MDK) uitgebracht worden zodat ontwikkelaars modules zullen gaan ontwikkelen.

Interessant is in elk geval dat Google met deze video een breed publiek lijkt te willen interesseren voor een modulaire smartphone. Zodat we straks allemaal met smart zitten te wachten op het LEGO-pakketje voor volwassenen.

w640