Tof: Maak een ritje in de hyperloop in virtual reality

Elon Musk bedacht de Hyperloop al enige tijd geleden en inmiddels wordt er hard aan gewerkt. Gaaf natuurlijk, want als het aan de ambities van de ontwikkelaars ligt reizen we over niet al te lange tijd supersnel over de wereld heen. Maar hoe ziet een dergelijk ritje er nu eigenlijk uit? Dat kun je nu zelf beleven, want SpaceX heeft een 360-gradenvideo gemaakt van zijn hyperloop-testbuis.

In de video zie je hoe een zogenaamde pod getest wordt in een buis op een afstand van 1,6 kilometer. De video werd gemaakt tijdens de Hyperloop Pod Competition die vorig weekend georganiseerd werd. Studenten van de TU Delft waren toen de winnaars. Of de pod in de video ook van hen is, is dan weer niet bekend. Maar het is wel het dichtste wat je tot nu toe bij een ritje in de hyperloop zult komen.

De video wordt door SpaceX neergezet als virtual-reality-ervaring die je gratis kunt bekijken. Veel heb je dan ook niet nodig: de video is te zien via YouTube in Google Chrome of via de Jaunt VR-app. Die laatste app biedt ondersteuning voor de Samsung Gear VR, Google Daydream, HTC Vive en Oculus Rift.

Glijbaan

Ik moet zeggen, dankzij de gesloten buis voelt het nu een beetje alsof ik heel hard van een glijbaan af ga. De pods zullen zelf echter waarschijnlijk geen ramen bevatten, waardoor je de buis niet eens zult zien van de binnenkort.

Hoe hard de pod in de video precies gaat, is niet helemaal duidelijk. Maar als ik zo naar de video kijk, lijkt de snelheid vrij laag te liggen. Bij de competitie werden ook niet echt hele hoge snelheden, de TU Delft kwam bijvoorbeeld niet boven de 90 km/u. Terwijl de hyperloop uiteindelijk meer dan 1000 kilometer per uur moet gaan. Een ding is voor mij echter wel duidelijk: de hyperloop komt steeds dichterbij en ik kan niet wachten tot ik er echt in kan zitten.