Silicon Valley niet geschrokken van geschrapte privacyverdrag

Gisteren zette het Europees Hof een streep door een lopend privacyverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa, ook wel bekend als het ‘Safe Harbor’-verdrag. Onder die regeling konden Amerikaanse bedrijven persoonsgegevens opslaan van Europeanen, maar volgens het Europees Hof hebben de bedrijven niet genoeg oog voor de privacy van Europeanen.

Enkele Amerikaanse techbedrijven hebben gereageerd op de uitspraak, maar laten allen weten dat de uitspraak weinig invloed gaat hebben op de bedrijfsvoering. De BBC vroeg een reactie aan Microsoft, Internet Association, Salesforce, Airbnb, Facebook, Box, Github en Autodesk.

Microsoft

Microsoft liet op haar blog weten dat diverse services, waaronder Hotmail, niet veranderen door de uitspraak van het Europese Hof: “We also don’t believe today’s ruling has a significant impact on our consumer services. Our terms of use make clear that to provide these services, we transfer data between users, which occurs for example, when one user sends email or other online content to another user.”

Het techbedrijf pleit wel voor een snelle onderhandeling tussen de Verenigde Staten en Europa, een nieuw Safe Harbor-verdrag zou voor alle partijen noodzakelijk zijn.

Internet Association

De Internet Association vertegenwoordigd grotere techbedrijven uit Amerika, waaronder Twitter, Google, Facebook, Netflix en Uber. De organisatie laat weten dat veel grote bedrijven back-up overeenkomsten hebben met Europa en dat juist de kleinere bedrijven lijden onder de geschrapte overeenkomst.

Volgens de organisatie zijn Europa en de VS al twee jaar aan het onderhandelen over een nieuwe overeenkomst en naar verwachting zorgt deze ontwikkeling ervoor dat er sneller een overeenkomst op tafel ligt.

De uitspraak lijkt dus niet een direct effect te hebben op Amerikaanse bedrijven die beschikking hebben over Europese persoonsgegevens.