SpaceX landt wederom raket op zeeplatform tijdens test

Het gaat kennelijk goed met ruimtebedrijf SpaceX. Voor de tweede keer op rij zijn ze er in geslaagd om een raket op een zeeplatform te laten landen, zonder dat deze omviel. Dat terwijl experts dachten dat deze testvlucht ging falen.

Bij de nieuwe test moest een raket landen op een zeeplatform bij het Amerikaanse Cape Canaveral. Aan boord van de raket was een vracht: een JCSAT-14-satelliet van maar liefst 4700 kilo die tijdens de vlucht in de ruimte werd gelanceerd. Dat maakte de test al lastiger, maar de raket vloog ook nog eens veel harder dan bij de eerder geslaagde poging. Veel hoop was er daarom niet voor een succesvolle landing.

De raket wist het tegendeel te bewijzen. Tijdens de test landde hij zonder problemen, waardoor zelfs SpaceX-baas Elon Musk een verdwaasd grapje maakte:

Ondanks de hoge snelheid wist de raket te landen, omdat er een ’three engine landing burn’ werd uitgevoerd. Hierdoor remde de raket tijdens zijn landing sneller af – snel genoeg om succesvol op z’n plek te komen.

Het biedt allemaal goede hoop voor de ruimte-initiatieven voor SpaceX, die steeds serieuzere vormen beginnen aan te nemen. In 2018 wil het ruimtebedrijf al op Mars landen, bleek eind april.