Het touchscreen van Tanvas laat je texturen voelen

Touchscreens zijn sinds ruim een decennium niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Kijken we naar smartphones en tablets, dan gebruiken we niets anders meer. Maar toch miste er altijd nog iets: het echte gevoel dat je bijvoorbeeld een knop aanraakt. Tanvas wil juist dat gevoel terugbrengen met een geheel nieuwe technologie voor haptic feedback. Dat is het laten voelen van beweging of textuur door middel van trillingen, zoals Apple bijvoorbeeld gebruikt in de homebutton van de iPhone 7 en de touchpads op Macbooks.

Ook de haptic feedback van Tanvas is afhankelijk van vibraties, maar dan om je texturen te laten voelen op het scherm. Hier is echter wel een speciaal scherm voor nodig, dat elektromagnetische trillingen gebruikt om specifieke reacties naar je vingers te sturen. Het gevolg? Een extreem gedetailleerd gevoel van textuur onder je vingers, bijvoorbeeld van rimpelingen in het water.

Tijdens CES was er een demo met twee broeken van verschillende soorten stof, die worden getoond op het scherm. Ging je met je vinger over het scherm heen, dan voelde je de stof van de broek. Natuurlijk voelt het niet exact hetzelfde aan als de fysieke stof, maar het zou aardig in de buurt komen, volgens  The Verge.

Tanvas hoopte op CES vooral aandacht te trekken, zodat bedrijven de techniek mogelijk willen inbouwen in bijvoorbeeld games. Logisch, want hoewel de techniek erg tof is, staat en valt het met partners die het gebruiken. Maar wie weet, misschien voelen we met een paar jaar wel het gras in Minecraft onder onze vingers.