Volvo gebruikt magneten om zelfrijdende auto’s op de weg te houden


Volvo is van plan om in 2017 meer dan honderd zelfrijdende auto’s de weg op te sturen. Dat maakte het Zweedse autobedrijf eind vorig jaar al bekend. Toch schort er nog een hoop aan de huidige methodes om zelfrijdende auto’s goed op de weg te houden. Volvo is daarom hard op zoek naar de juiste oplossing en experimenteert daarom nu met.. magneten.

Tot nu toe bepalen zelfrijzende auto’s door middel van GPS en verschillende sensoren hun positie op de weg. Dat kan in sommige gevallen problemen opleveren; zo is GPS soms niet accuraat genoeg en werken sensoren minder goed wanneer er sneeuw op het wegdek ligt.

Volvo is daarom hard op zoek naar een nieuw veilig systeem. In een onderzoeksproject van de Zweedse autofabrikant is voor het eerst gebruikt gemaakt van magneten die ervoor zouden zorgen dat de zelfrijdende auto’s goed op de weg zullen blijven.

Tijdens het project installeerde Volvo een onzichtbare ‘rails’ van magneten die 20 centimeter onder de grond waren geplaatst. Een testauto met magnetische sensoren wist de route makkelijk te volgen met slechts een afwijking van één decimeter. Het bedrijf stelt:

Our experience so far is that ferrite magnets are an efficient, reliable and relatively cheap solution, both when it comes to the infrastructure and on-board sensor technology. The next step is to conduct tests in real-life traffic.

Door alle wegen uit te rusten met magneten zullen de auto’s onder alle omstandigheden de juiste route kunnen volgen, ook wanneer lijnen op de weg niet goed zichtbaar zijn. Dit zou er bovendien voor zorgen dat wegen efficiënter kunnen worden gebruikt omdat auto’s door de magneten minder van het wegoppervlakte zullen gebruiken.