Dell werkt samen met Nikki Reed aan sieradenlijn van gerecycled goud

Duurzaamheid is hot. Hardware fabrikant Dell introduceert op CES geen spectaculaire hightech gadget, maar een duurzame sieradenlijn. De sieraden worden gemaakt van goud dat uit het moederbord van computers wordt gehaald. De lijn heet ‘The Circular Collection’.

De sieradenlijn is onderdeel van een pilot programma, waarin Dell het goud uit afgedankte moederborden recyclet. Een deel van de goudwinst wordt gewoon gerecycled in nieuwe computers. Het andere deel gaat naar de sieradencollectie, die samen met actrice Nikki Reed wordt gemaakt. Reed is bekend van haar rol in de Twilight filmreeks.

Gerecycled goud

Goud is een kostbaar metaal, zonde om dat verloren te laten gaan. Volgens Dell zelf, wordt er jaarlijks voor zestig miljoen dollar aan goud en zilver met e-waste weggegooid. Bovendien is het mijnen van goud een onduurzaam proces, slecht voor mens en milieu.

Komende lente ligt de eerste laptop, de Latitude 5285, in de schappen met gerecycled goud. De sieraden uit The Circular Collection zijn te koop in Nikki Reed’s webshop Bayou by You. Gerecycled of niet, Dell en Nikki vragen gewoon de nieuwprijs voor de duurzame(re) producten. Een simpele ring met kleine opaalsteen kost ongeveer honderd dollar, zo’n tachtig euro. Een paar manchetknopen kost 290 euro. Een 12 inch Latitude laptop gaat voor 750 euro de winkel uit, in Amerika.